Open Turns
Nej, det är kanske inte relevant för en triathlet att behärska voltvändningar. När målet med simningen är fyra kilometer rakt fram finns det förmodligen vettigare saker att lägga sin energi på än att få till en tjusig kullerbytta, även om det såklart höjer cool-faktorn på snabbanan. När samma triathlet ändå nöter tio av årets tolv månader i bassäng blir det ofrånkomligen en hel del vändningar gjorda. Sisådär hundra stycken per pass. Hundra chanser att öva, öva och öva.
Nästan allt som är mätbart i simning mäts i bassäng. Sekunder per längd, per hundra meter och per 400m. Intresset är stort för detaljer och perfektion. Vil vill komma på vilka små justeringar i simningen som ska leda till tiondelskapningar och energibesparingar. Frekvensen, handisättningen, andningen, bensparken. Det finns små saker överallt. Men vad händer när bassängen tar slut? Där finns stor potential att kapa tid genom att inte fastna i väggen. Det är nog ingen överdrift att det går att spendera en extra sekund i väggen efter varje längd på en ineffektiv vändning. Det innebär femton sekunder på 400 meter. Sexton bra frånskjut och sexton bra streamlines på det kan skapa ännu mer tidsvinst.
Så vad ska vi göra med triathleten och vändningarna? Vi börjar lägga fokus på att göra bra vändningar utan volt. Det som på engelska kallas "open turns". Det kan gå nästan lika snabbt som en voltvändning om det görs effektivit. Jag hittade en mycket pedagogisk filmserie i fyra steg som väldigt tydligt visar hur man ska göra. Jag tyckte att steg 4 var tillräckligt fristående för att förklara hela grejen. Nästan. Det går att hitta de första tre stegen via den länken om man så vill.
Jag vet att jag har haft för bråttom och varit för otydlig, men nu ska det bli annat. Det är alltså fyra saker att få ihop och jag gick all in med vändningscoachandet idag. Resultatet - så snyggt!
Steg 1 - Kollapsa in i väggen. Det gäller att inte ha för bråttom att påbörja själva snurren, som egentligen inte ens är en snurr. Du ska inte stanna upp för att försöka vända direkt när du når väggen med rak arm. Ta med dig farten in tills du nästan slår pannan i väggen, sen trycker du dig rakt bakåt. Vi började med det här väggbortputtandet redan på teknikdelen efter insimmet genom att avsluta varje längd med att ta emot väggen och trycka ifrån.
Steg 2 - Knäna mot magen. En liten och rund form roterar snabbare än en stor och mindre rund. Samtidigt som kollapsen in i väggen sker ska knäna dras upp mot magen för att göra dig så rund som möjligt. Vi började med att strunta i vart armarna tar vägen. Blicken ska fortfarande vara rakt in mot väggen och frånskjutet kan göras rakt bakåt i ryggläge. Eftersom det här steget och själva ryggläget höll på att dränka min adept hoppade vi över steg 3 och försökte direkt väva in huvudpoängen i det steget i steg 4. Jag hade dessutom egentligen lite svårt att förstå och motivera poängen med steg 3 men skriver ut det ändå.
Steg 3 - Armen över ytan. Från kollapsen ska armarna snabbt till en streamlineposition. Armen som sätts in i väggen förs rakt upp mot ansiktet samtidigt som huvudet lyfts och du tar ett andetag med blicken fortfarande rakt in i väggen. Jag tycker att steg 3 är lite luddigt eftersom de fortfarande tycker att frånskjutet kan göras i ryggläge. Vid en frisimsmålgång har du vanligen en arm framåt och en längs sidan. För att skjuta ifrån till rygg kan det kanske underlätta att sätta i båda händerna, annars bara struntar du i den armen som du har efter sidan om du inte får ihop det med den i det här skedet.
Steg 4 -Hamna i magläge. Du vill inte skjuta ifrån på rygg när du simmar frisim. Därför måste hela vändningen ske så att du istället skjuter ifrån på sidan för att sedan rotera till magläge. Du vrider kroppen bort från målgångsarmen så att du nästan får den nedåt. Armen efter sidan kommer då att peka åt det håll du ska efter vändningen. Låt den stanna där. Det du vill göra är en smidig 180-graderssväng med alla andra kroppsdelar. Fortfarande en kollaps in i väggen med armen och knäna mot magen. Fortfarande är det förbjudet att andas i den nya färdriktningen utan du lyfter huvudet och tittar upp rakt in i väggen eller snett utåt och tar ett andetag. Innan fötterna når väggen för du underdelen av målgångsarmen över vattnet mot örat, hittar den andra armen och kopplar ihop dem till en snygg streamline. Frånskjutet sker på sidan och medan du kopplar på undervattenskickar eller frisimssparkar roterar du till magläge.
Hon kände sig nog lite tilltufsad när jag sa att vi skulle börja med att öva i lilla bassängen. Bland flytleksaker och plasthinkar. Därav dessa ledsna hundögon.

Dock har lilla bassängen fördelen att den har vatten ända upp till kanten. Där kan man greppa tag och liksom frysa rörelsen mitt i. Bra om man vill göra och prata samtidigt. Det går inte i stora. Dessutom är det inte ens en meter djupt och betydligt mindre drunkningsrisk. Efter en halvtimme i lilla attackerade vi snabbanan igen. Och kolla så snyggt!
Det här var första vändningslektionen och redan såhär bra. Simcoach-hjärtat mår bra nu. Jag är så stolt!
Såååå bra förklarat!!!
Jag vill också ha dig som coach!