Saffransmuffins
Imorgon får jag fikabesök av två fina vänner. Fikabesök innebär att man med fördel har något fika att bjuda på. Helst något glutenfritt om man inte vill orsaka magproblem hos sina gäster. Det vill man inte. Det var bara att rycka upp sig och baka. Jag brukar inte gilla att baka eftersom det resulterar i berg av bakverk som brukar vilja ätas upp. Dock känns det faktiskt ganska roligt nu när insikten finns att det går att göra riktigt smaskiga saker utan berg av socker och vitt mjöl. Paleo-bollarna till exempel. Jag älskar dem. Och det känns bra att man faktiskt "får" äta dem. Nu fick jag en idé om att jag ville komplettera bollarna med att göra muffins med saffran. Det är ju ändå lucia idag. Saffransskorporna jag gjorde förra helgen var både utan socker och utan vetemjöl men ändå asgoda. Dem bakade jag med enbart mandelmjöl. Jag gillar mandelmjöl, men tyvärr är det en vara som ruinerar en fattig student eftersom en liten påsjävel på 300 gram kostar 45 spänn. Funkar icke att göra till en vana. Däremot är det lite billigare med hela mandlar, och med en mixermaskin kan man göra mjöl själv. Dock inte lika finmalet. Så för att inte bli supergryniga blev dessa muffins även kompletterade med lite vanligt glutenfritt vetemjöl. Någonstans hade jag från början hamnat i villfarelsen att det skulle vara ett nyttigt alternativ. Nu vet jag att det är precis som med laktosfri mjölk att man bara har utfört ett nedbrytningssteg som magen inte klarar. Allt är kvar, men det gjort av ännu mer uppspjälkade stärkelsemolekyler än vetemjöl och därför blir ännu klistrigare i tarmen. Skitsamma. Gästen tål det. Och muffins med lite vitt mjöl är i alla fall bättre än muffins med mycket vitt mjöl. Win win. Sockermängden tog jag helt sonika och halverade. Jag tänkte att det inte behöver vara så rysligt sött när det är saffran. Det blev supergott!

Jag brukar inte mäta så himla noga, men de innehåller ungefär
•4 ägg
•1,5 dl socker
•2 dl mandelmjöl
•ca 1 dl sötmandel, malda så fint mixern orkar
• 2 dl glutenfritt mjöl
• 2 tsk bakpulver
• 1 burk fetkvarg 10%
• lite vaniljpulver
• lite salt
• 1 paket saffran