Artonde

Det finns kanske en rad mer eller mindre motiverade saker att känna viss butterhet över. Besvikelse med glimten i ögat. Typ att som varande siffernörd ha oturen att vara född på ett himla primtal. Tjugotredje. I andra. Hur fult och odelbart som helst. Artonde i tolfte däremot. Dubbelt upp i snygga och maximalt delbara nuffror. Drömdatumet. Men så är det såklart ingen vanlig dag heller för det är ju Maarits födelsedag. Hipp hipp hurra hurra hurra.

Mer om det strax, för blir det inte kronologiskt så funkar det dåligt för mig.

Så. Jag börjar att berätta om en liten road trip till storstan. Jag hade fått en remiss till specialist-fysio på Gävle sjukhus så efter lunch styrde jag skutan ditåt. Jag fick träffa stjärnan Malin, som kändes som den första vårdrelaterade människa som inte höjde på ögonbrynen och dumförklarade mig när jag med all önskvärd tydlighet påstod att JAG VILL TRÄNA. Klart att du ska träna sa Malin. Fokusera på stabilitet och balans och på att bygga upp styrkan i de fladdriga små benen igen. Utmana så mycket du vill och vågar men lyssna på kroppen. Det går inte att ge mig samma generella riktlinjer som någon som aldrig har tränat, men det går heller inte att säga vad som kommer funka och vad som inte kommer funka. Att lederna reagerar på belastning är tydligen inget konstigt eller farligt. Malin gav mig en visuell smärtskala från 0-10 där 0 är ingen smärta och 10 är det värsta jag kan tänka mig. Så länge smärtan inte stiger högre än 3-4 eller max 5 under aktivitet så är det ingen fara, särskilt inte om den sjunker till 2-3 inom ett dygn. Det blev mest som ett långt terapisamtal där jag fick kräkas ut tusen tankar till någon som verkade lyssna och som bekräftade mig. Så himla skönt.

När jag åkte från Gävle styrde jag direkt hem till födelsedagspinglan med kort och paket.

 

Djupt lycklig över att hon hade tid att släppa in mig på en kram- och pratstund så att jag fick fira på rätt dag. Jag skulle ha gjort whatever it takes för att ta vara på vilken liten lucka som möjligen kunnat uppstå, för det är hon liksom värd. Nu fick jag nästan två timmars häng och chansen att prata av mig lite till. Underbart. Kaffe fick jag också. Asfalt-ish. Alla vet vid det här laget att jag är en nörd och alla vet vid det här laget hur mycket födelsedagsdamen tycker om kaffe. Det var liksom med lite självbevarelsedrift Lex Svartnäs som jag tänkte att det vore bäst om hon har tillgång till kaffe vart hon än är.

 

Det framgår med all önskvärd tydlighet att jag är en nörd. Om någon annan mer normalstörd person inte greppar så kommer här en snabbkurs i organisk kemi. Det är alltså den kemiska strukturen för en koffeinmolekyl. Det ligger ett otal sådana där och skvalpar runt och skapar själva magin i varje kopp med magisk brun dryck. I skarvarna sitter det en kolatom och bollarna är de andra atomer och molekyler som framgår av bilden. Om jag ska lista tidernas roligaste ämne genom all skolgång någonsin så toppas nog faktiskt den listan av organisk kemi med Lennart på gymnasiet. Vet inte varför det var så kul och varför jag hade sådan fallenhet för att lära mig att både namnge och rita upp strukturformler för hur komplicerade molekyler som helst (nåja). I ett fack för värdelöst vetande ligger fortfarande kolväteramsan om Min Elaka Papegoja (metan, etan, propan, butan, blablabla) kvar och skvalpar. Och kanske någon oförklarlig fascination för jag tycker ändå det är rätt fräsigt trots att jag inte har nån större användning för den kunskapen. Jag hade en dopaminmolekyl som halsband förut. Belönings- /passions-/ tillfredsställelsemolekylen. Eller jag har den kvar men använder sällan pga den har blivit rätt ful. Kanske dags att uppgradera till något nytt. Choklad? Rödvin? Kärlek? Adrenalin? Otaliga möjligheter. Kolla in den här sidan för massor av uppslag.

Fylld av glädje och koffein knatade jag sedan bort till spinningsalen och satte snurr på några fler endorfiner. Skapade lite mer dopamin. Jimmies pass är jättebra och tiden går verkligen supersnabbt. Har svårt att se hur jag ska kunna konkurrera tillbaka den där tiden på frökencykeln om det skulle bli aktuellt. Igår var min puls aningen lite mer normal också. Men helt klappdålig återhämtning. Men det ska väl ordna sig i sinom tid.