Hur en får älgfärs

Vintertidssöndag. Det där med lång sovmorgon ingår liksom i konceptet, och hur lång den där sovmorgonen än görs så är det en dag som aldrig vill ta slut. Vi vaknade ju i alla fall till strålande sol och efter en lång frukost i soffan fick jag faktiskt med mig mekanikern ut en stund. Vi tänkte att kanske kanske kanske finns det trattkantareller kvar i skogen. Det har ju inte varit så fasligt kallt även om det har varit grått. Vi åkte till ett ställe där vi har hittat mycket förut och trampade iväg på måfå ut över ett hygge och vidare in i skogen.

Någon svamp hittade vi inte, men det fanns andra spännande saker i skogen. Först dök det upp en hög med älgbajs och sen dök det upp en iPhone. Framför mina fötter i mossan låg det plötsligt ett stort plånboksfodral med en iPhone 6+. Vad är oddsen? Givetvis var den jättedöd, men där fanns massor med kort och körkort som gjorde det väldigt lätt att spåra ägaren. Vi ringde upp det telefonnummer som vi hittade när vi sökte på snubben (antog väl att han hunnit skaffa en ny lur) och fick efter några om och men tag på honom. Det visade sig att han hade varit på älgjakt när luren försvann, för ca tre veckor sen. Just idag hade han tagit reda på utbytet av en annan lyckad jaktsession, och vi fick en påse älgfärs som tack för besväret. Mekanikern gjorde kungligt goda biffar av det där. Så, från att ha tänkt krydda köpekött med skogssvamp fick vi istället krydda skogskött med köpesvamp. Så det kan bli.


Annat matnyttigt som kom ut av gårdagen var sexton kilometer jogg i solsken. Dock står ju solen så lågt att det mest blir i skugga när en springer i bondeskogen, men det piggar upp hur som helst. Det var väldigt längesen jag joggade så långt och efter förkylning och klenhet har det ju inte blivit alls. Känslan var tung och jag var som en kamel efteråt. Drack vatten och drack vatten och drack vatten och drack vatten. När jag återvänt till livet åkte jag ut till garaget och fick hjälp att byta däck på bilen, så nu är den vinterrustad på alla plan.
 
Idag är det måndag och Mekanikern fyller 28. Hipp hurra för honom. Jag ska plocka upp en tårta någonstans på vägen hem. Och kanske åka förbi gymmet i förebyggande syfte.

Tantbattle

Igår stannade jag kvar på fredagsspinning efter jobbet. Discofredag med Matilda och riktigt skön helgfeeling. 18:00 klev jag av cykeln, 18:25 klev jag in genom dörren hemma och tvingade fram en turbostädning, 18:45 stod jag i handduk i mitt kök och stödåt knäckebröd för att överleva, 19:05 ringde vännerna på dörren och då såg jag ut typ såhär. Snabba puckar.

Efter två glas vin (kanske lite mer tilltagna än definitionen) kände jag mig nästan lite full. Ja, så mycket tål jag nu. Vi rattade bilen mot Sandviken där vi hade lyckats boka ett bord på The Church nästan mitt i natten. Ville fira att Kalle med CK fyller lite äldre på måndag. Här är hela fina gänget

Efter en hamburgare i magen blev det en fin drink med brudarna. Jag hoppas att det finns teknisk förklaring till att jag ser ut att vara rund som en badboll på den här bilden. Typ konstig vinkel på kameran eller något. Fy.

Strax efter elva började hela gänget klippa med ögonen och John Blund kallade. Runt midnatt låg jag i sängen men sov oroligt.

Vaknade av mess från lagom simsugen simpis som eftersökte lämpligt pass för stressad tant med resfeber. När jag låg där och kände mig bakis och halvdöd trots ytterst modest alkoholintag och relativt tidigt i säng undrade jag vem av oss som var mest tant egentligen. Vi bestämde att vi skulle avgöra tantduellen i poolen, där krämporna inte lät vänta på sig. Det pustades och stånkades, axlar gnisslade, huvuden dunkade, tår krampade och lungor pep. Rullatorer parkerade på bassängkanten. Typ. Dock var simningen riktigt kul idag till skillnad från i onsdags när jag bara upplevde misär. Efter sextiofem minuter, varav 18 max-25:or bröstsim (ja, bröstsimstant är väl infört i SAOL?) glömde vi bort att utse en segrare och tantfighten får därmed anses oavgjord. Rätt nöjda ändå. Nu flyger simpis till staterna och jag ska klara mig ensam i poolen i över en vecka. Snyft.

Efter simningen bjöd jag in mig på våffellunch hos mamma. Världens bästa lördag börjar i badhuset och fortsätter med våfflor. Det är sen gammalt. Passade på att kvalitetshänga lite med den här tjejen.

Och sen avsluta pusselprojektet med mamma. Alla 1000 bitar på plats. Hela sportkaoset komplett.

Vidare har dagen innehållit lite fika hos Ida och Tatte, som nu äntligen har fått grävprojektet avslutat. Hurra. Alltså hurra. Och så gjorde mekarn och jag sötpotatispommes till middag. Helt på gehör.

Matbilder är i regel rätt ocharmiga, men det blev så jäkla gott. Kyckling stekt i massa sweet chili och vitlök och en sås på creme fraiche med massa sweet chili och vitlök.

Söndag imorgon. Vintertid. Bring it on!

Termodynamik

Idag ägnade jag tre fjärdedelar av min lunch åt att försöka bevisa termodynamikens första huvudsats. Jag har varit lite tveksam till den ett tag eftersom den ju bland annat säger att energi inte kan förstöras. Vad är ett grått och kallt och regnigt oktober om inte ett konstant förstörande av energi? Vart har min energi tagit vägen om den inte har förstörts?

Satsen säger också att energi inte kan skapas utan att den måste omvandlas från en form till en annan. Det går alltså inte att få ny energi om en inte tar tillvara den från en annan källa. Idag skiner äntligen solen. Den starkaste energikällan av dem alla. Jag hade framförhållning. Jag tittade i väderappen igår och såg den gula symbolen och bestämde mig för att ersätta eventuell morgonsimning med lunchjogg i ett tappert försök att omvandla och lagra lite energi. Genom att äta Flygande Jakob tre dagar i rad bör det inte vara något problem att omvandla kemisk energi till rörelseenergi åtminstone. Med benen som generator blev solenergi till glädje under två lugna och sköna varv runt Hammardammen på lunchen.

 
 
 
Annars brukar jag mitt liv mest luta mig emot den andra huvudsatsen. Den säger att alla processer strävar efter att öka entropin i universum. Alltså att oordning och kaos är det naturliga stadiet och att allting sprider sig hur mycket man än försöker motverka. Så, behöver du en anledning att slippa städa så kan du tänka att det är att försöka motarbeta termodynamikens i allra högsta grad bevisade lagar.
 
Sist ett litet visdomsord. Trevlig helg!
 
 
Visa fler inlägg